Ohnisko nákazy antraxom v Okrúhlom vyhlásili za zaniknuté

13.08.2010 Svidník

Svidník 13. augusta (TASR) – Všetky tri ohniská nákazy vo Svidníckom okrese, kde zaznamenali úhyn dobytka, u ktorého sa potvrdila prítomnosť baktérie bacillus anthracis, vyhlásili za zaniknuté.
Uviedol to dnes pre TASR zástupca riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku (RVPS) Ľubomír Hrišo.
Nákazu nebezpečnou baktériou, ktorá je pôvodcom ochorenia antrax, veterinári zaregistrovali v júli tohto roka u uhynutých zvierat v Soboši, Štefurove a Okrúhlom. V prvých dvoch spomínaných obciach ohniská zanikli 2. augusta.
\"Vzhľadom na to, že sa uskutočnila revakcinácia dobytka a od posledného úhynu dobytka na farme v Okrúhlom uplynula 14-dňová karanténa, počas ktorej sme nezaznamenali žiadny ďalší prípad, bolo 10. augusta aj toto ohnisko nákazy vyhlásené za zaniknuté, \" konštatoval Hrišo. Dodal, že momentálne neevidujú v sledovaných stádach žiadne príznaky ochorenia, naďalej však prebieha ich monitoring.
Hrišo pripomenul, že v plnom rozsahu boli zrušené aj prísne veterinárne opatrenia pre poľovnícke združenia v dotknutom regióne.
\"V platnosti však zostáva nariadenie, že v prípade nálezu mŕtvych zvierat, ktoré žili vo voľnej prírode v spomínaných lokalitách, sú združenia povinné takúto skutočnosť nahlásiť RVPS za účelom odobratia vzorky a jej preskúmania, \" zdôraznil Hrišo.
Prvé prípady nákazy zaregistrovali na farme v Soboši, kde do 12. júla uhynulo 10 kusov hovädzieho dobytka. Ďalší sa potvrdil u kravy zo stáda drobnochovateľa v Štefurove. Koncom júla sa napadnutie touto baktériou potvrdilo aj v prípade uhynutého plemenného býka na farme v Okrúhlom.
Podľa veterinárov sa zvieratá nakazili na pastvinách, kde pravdepodobne v dôsledku záplav došlo k vyplaveniu baktérií na povrch. Z tohto dôvodu nariadili aj dezinfekciu pasienkov.
Zvieratám v ohrozených chovoch sa preventívne podávali antibiotiká. V rámci veterinárnych opatrení v okruhu 10 kilometrov od ohnísk nákazy podali vakcínu proti antraxu viac ako 1400 zvieratám na farmách i v drobnochovoch. Revakcinácia v tejto oblasti by sa mala zrealizovať v januári budúceho roka.
 

Vyberte región